Vanaf 1 januari 2026 gaan we over naar de nieuwe pensioenregeling. In deze reeks artikelen nemen we u stap voor stap mee in de veranderingen en wat dit voor u betekent. In dit artikel bespreken we de Premievrije Voortzetting bij Invaliditeit (PVI) – een belangrijke regeling die ervoor zorgt dat uw pensioenopbouw doorgaat als u arbeidsongeschikt raakt.
Wat is het?
Het is belangrijk om het verschil tussen PVI en een arbeidsongeschiktheidsverzekering te begrijpen. PVI zorgt ervoor dat uw pensioenopbouw doorgaat als u door ziekte niet meer kunt werken, zonder dat u zelf premie hoeft te betalen. Als u arbeidsongeschikt wordt, bouwt u zonder PVI geen pensioen meer op. U loopt dan een pensioengat op. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt in de periode dat u ziek bent voor een inkomensvervangende uitkering. Die verzekering regelt SPV niet voor u.
Wat verandert er?
PVI is in de nieuwe regeling collectief voor iedereen geregeld. Dit betekent dat u geen keuze meer hoeft te maken. Als u aan de voorwaarden voldoet, bent u automatisch verzekerd. De voorwaarde is dat u voor uzelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten.
De premie voor PVI is ongeveer 0,8% van de pensioengrondslag, wat betekent dat dit percentage wordt berekend over het deel van uw inkomen dat meetelt voor de pensioenopbouw. De premies voor PVI kunnen ieder jaar iets fluctueren, omdat de tarieven hiervoor kunnen wijzigen.
In het kort ziet PVI er in de nieuwe regeling zo uit:
- U bent automatisch verzekerd voor PVI.
- Uw pensioenopbouw stopt niet als u langdurig arbeidsongeschikt wordt, mits u voor uzelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten.
- De premie voor PVI is fiscaal aftrekbaar.
- In de nieuwe regeling is iedereen goed beschermd bij arbeidsongeschiktheid.
Wat moet u nog meer weten?
De premie voor PVI is fiscaal aftrekbaar. U kunt dit dus, net als uw pensioenpremie, in uw administratie opvoeren als kosten.
Meer weten?
Log in op www.mijnpensioenoverzicht.nl en bekijk uw actuele persoonlijke situatie. We houden u de komende maanden goed op de hoogte, zodat u precies weet wat er voor u verandert en wat u kunt verwachten.
