Zelf sparen

U kunt zelf sparen voor extra pensioen. Hiermee kunt u eerder met pensioen gaan of uw pensioen verhogen. Er zijn verschillende manieren om te sparen voor extra pensioen: sparen, beleggen, een verzekering afsluiten of vermogen opbouwen uit uw eigen huis of aandelen.

Sparen bij SPV

U kunt meer pensioen opbouwen bij SPV door vrijwillig extra premie te betalen. De extra premie bedraagt dan maximaal 1/3 van de premie die u moet betalen op grond van het beroepsinkomen (de basispremie). U kunt uw premie verhogen met 11%, 22% of 33%. U bouwt hierdoor 11%, 22% of 33% extra pensioen op. De extra premie is een opslag op de basispremie en wordt via de maandnota’s in rekening gebracht. Sparen kan fiscaal aantrekkelijk zijn. Er zijn fiscale grenzen die de mogelijkheid tot vrijwillige betaling van extra premie kan beperken.

Banksparen

U kunt sparen voor extra pensioen bij een bank. We noemen dat geblokkeerd banksparen. Banksparen kan fiscaal aantrekkelijk zijn. Let op: er zijn wel voorwaarden verbonden aan de inleg.

Verzekeringen

U kunt een lijfrenteverzekering of koopsompolis afsluiten. Bij een lijfrenteverzekering betaalt u maandelijks een premie. Bij een koopsompolis stort u een bedrag in één keer. Op een bepaald moment krijgt u dan van de verzekeraar een uitkering. U kunt kiezen voor een tijdelijke of levenslange uitkering. Aan de vorm en duur van de uitkering zijn wel voorwaarden verbonden.