Verloskundigen toen en nu

Verloskundige Pien (81) weet nog hoe het was vóór SPV
Pien (81) komt van de boerderij. Daar zag ze als peuter veel vee geboren worden. “Ik vond het prachtig”. Later wist ze niet welk beroep ze moest kiezen. Iemand zei: vroedvrouw is echt iets voor jou. “Ik dacht: waarom niet?”. In ruim veertig jaar bracht ze meer dan 5.000 kinderen ter wereld.Toen Pien Minnesma-Krijt na de Kweekschool voor Vroedvrouwen als twintiger begon was het honorarium “waardeloos”. Volgens haar viel er toen niks opzij te zetten voor je pensioen. “Het was een leuke hondenbaan. Honderd uur per week werken. We kregen 55 gulden per bevalling; dus voor de controles, de bevalling, het kraambed en de nazorg.” Pien heeft heel wat oude vroedvrouwen gezien die alleen van hun AOW moesten leven. “Dat was armoe troef. In die tijd was er nog niks geregeld. Ze konden geen schoenen kopen, geen jas, niks.” Uiteindelijk kwam er het Terburg-fonds waarvan armlastige vroedvrouwen extra geld kregen.

8 gulden per bevalling
Vooral jonge verloskundigen hebben volgens Pien geen idee hoe belangrijk het is om naast je AOW ook pensioen op te bouwen. Ze is dan ook helemaal fan van SPV. “Ik heb nog meegemaakt dat het ziekenfonds per bevalling 8 gulden opzij zette in een potje voor later.” Mede door de KNOV is uiteindelijk SPV hieruit voortgekomen vijftig jaar geleden. “Tegenwoordig is het zoveel beter geregeld; het honorarium en ook het pensioen.”Pien is geboren in Zaandijk en woont nu een steenworp verderop in Assendelft. Altijd heeft ze in de buurt gewoond en gewerkt. Ze kent er “iedereen” en komt dagelijks in het dorp mensen tegen die ze nog ‘gehaald’ heeft. “Ik heb wat meegemaakt achter al die voordeuren. Het is altijd weer een ander verhaal. Geen bevalling is hetzelfde.”

Voor haar man zorgen
In 2007 is ze gestopt met de praktijk. Op haar 66e ging ze met pensioen. “Als het nodig was wisten ze me wel te vinden, maar ik ben toen voor mijn man gaan zorgen die ernstig ziek was.” Twee jaar later overleed hij. Mede door het pensioen van SPV en het pensioen van haar man heeft ze het goed en kan ze leuke dingen doen. Om het jaar gaat ze naar Australië. “En binnenkort ga ik naar Parijs want daar studeert m’n kleindochter.”

Actief voor SPV
Pien heeft nog genoeg energie om zich in te zetten voor het pensioenfonds. Ze zit in de Verenigingsraad van onze deelnemersvereniging DPV. Daarvoor was ze lid van het Verantwoordingsorgaan. Ze is al meer dan 10 jaar actief voor ons pensioenfonds. “Ik zie van dichtbij hoe hard er wordt gewerkt. Ik vind dat ze het fantastische doen.”