Hoe bouwt u pensioen op?

A. Algemene Ouderdomswet (AOW)
De AOW is het wettelijke pensioen van de overheid. U bouwt dit zelf in ongeveer 50 jaar op als u in Nederland woont of werkt. De AOW van de overheid gaat nu in vanaf 66 jaar en 10 maanden (2023). Maar die leeftijd gaat in stappen omhoog. Als de levensverwachting verder blijft stijgen, gaat ook de AOW-leeftijd omhoog. U leest hierover meer op SVB.nl. U vindt er ook de bedragen en meer informatie over de AOW.

Let op
Woonde of werkte u niet altijd in Nederland? Dan krijgt u waarschijnlijk minder AOW.

B. Pensioen dat u via uw werk opbouwt
U bouwt pensioen op in onze beroepspensioenregeling. Elk jaar bouwt u een deel van uw pensioen op. U krijgt 1 keer per jaar een Uniform Pensioenoverzicht (UPO).

Daarop staat:

•  het ouderdomspensioen dat u nu heeft opgebouwd.
•  het pensioen dat uw partner krijgt als u overlijdt.
•  het pensioen dat uw kinderen krijgen als u overlijdt.

Kijk ook op mijnpensioenoverzicht.nl. U vindt er een overzicht van uw AOW en al uw pensioen dat u via het werk opbouwde. U vindt er ook de nettobedragen.

C. Pensioen dat u zelf regelt
U kunt uw AOW en pensioen zelf aanvullen. Bijvoorbeeld met spaargeld, banksparen of met een verzekering, zoals lijfrente. Of u dit nodig vindt, hangt af van uw eigen situatie en wensen. Een financieel adviseur kan u helpen bij het maken van keuzes.

U kunt ook vrijwillig extra pensioen bij ons opbouwen. Kijk bij Welke keuzes heeft u zelf?.

U bouwt pensioen op in een beschikbare premieregeling

U betaalt premie voor uw pensioen. Het fonds koopt daarvoor pensioen voor u. Zo bouwt u elk jaar een stukje pensioen op. Uw totale pensioen is een optelsom van al die stukjes. Dit noemen we een beschikbare premieregeling met directe inkoop. U krijgt uw pensioen vanaf uw pensioendatum. En zolang u leeft.

U bouwt pensioen op over een deel van uw beroepsinkomen

U bouwt elk jaar pensioen op. Maar niet over uw hele beroepsinkomen. U krijgt namelijk later ook AOW van de overheid. Daar houden wij rekening mee bij uw pensioenopbouw.

•  We trekken er eerst een bedrag af. Dat bedrag heet de franchise en dit verandert elk jaar. Dat is € 26.167,- (2023).
•  Het beroepsinkomen dat overblijft (de pensioengrondslag), betaalt u 16,4% premie (2023) en bouwt u pensioen op. Dit premiepercentage is inclusief 0,7% premie (2023) PVI. Meedoen met PVI is op vrijwillige basis. In het pensioenreglement ziet u hoeveel pensioen wij voor u inkopen.
•  U bouwt pensioen op tot een maximum bruto beroepsinkomen van € 116.033,- per jaar (2023). Is uw beroepsinkomen hoger? Dan kunt u voor dat deel zelf zorgen voor extra pensioenopbouw.

U betaalt geen belasting over de pensioenpremie. Werkt u als zelfstandig verloskundige? Dan mag u de premie als bedrijfskosten aftrekken van uw bruto omzet.

Wilt u extra pensioen opbouwen? Kijk bij Welke keuzes heeft u zelf? onder Extra.

U betaalt zelf voor uw pensioen

U betaalt elke maand premie voor pensioen. Uw premie is 16,4%  (2023) van uw pensioengrondslag. Dit premiepercentage is inclusief 0,7% premie (2023) PVI. Meedoen met PVI is op vrijwillige basis. De pensioengrondslag is uw beroepsinkomen verminderd met de franchise. Werkt u parttime? Dan telt ook uw parttimepercentage mee voor de berekening van uw pensioen. U betaalt dan minder premie. U bouwt ook minder pensioen op.